Zimska briga o koži lica….

Krajnje je vrijeme da se pobrinete za svoju kožu

Njega kože tijekom zime – zaštititi od hladnoće, osigurati vlažnost, ojačati prirodnu barijeru

Zimski uvjeti zahtijevaju posebnu njegu kože kojoj ne odgovara izloženost hladnoći, vjetru, suhom zraku u grijanim i zatvorenim prostorijama, te čestim promjenama temperature. Sve to opterećuje kožu. Lice nam poprima umoran, siv izgled, koža postaje suha, zategnuta, ponekad i crvena, ruke su hrapave, usne ispucale, sve su to pokazatelji da koža gubi elastičnost, gipkost, svježinu zbog čega postaje sklona borama. Kako to spriječiti, kako preduhitriti „izdajničke“ tragove starenja“ na koži lica i tijela?Gubitak vlage i masnoćeVjetar i hladnoća mogu izazvati oštećenje hidrolipidnog sloja, koji je prirodna zaštita kože, zbog čega dolazi do gubitka vlage. Posebnom njegom koja je prilagođena tipu kože na vrijeme spriječite crvenilo, iritacije i dehidraciju koji se javljaju upravo u zimskom razdoblju. Dodatnu brigu zaslužuje suha i osjetljiva koža. Korištenje vitaminskih krema, te ciljanih kozmetičkih tretmana koji pomažu da se hranjivi sastojci iz kozmetičkih preparata bolje upiju i prodru duboko u slojeve epiderme, poboljšat će zdravlje kože, stimulirati proizvodnju kolagena, te ojačati prirodnu zaštitnu barijeru kože.Treba, dakle, ojačati hidrolipidni sloj kako bi koža bila otpornija na nepovoljan utjecaj vremenskih uvjeta. Koži treba osigurati dovoljno vlage nanošenjem hidratantnih maski, krema i seruma, odnosno specifičnim hidratizirajućim tretmanima koji dubinski opskrbljuju kožu vlagom te direktno potiču i pospješuju stvaranje kolagena i elastina.

Hidratacija osnova njege u zimskim uvjetima

Što je krema gušća, to bolje za kožu u zimskim uvjetima. U njegu svakako trebate uključiti i masažu te tretmane koji će omogućiti obnavljanje i regeneraciju kože, dehidriranoj koži vratiti vlažnost i vitalnost te ukloniti sitne, površinske bore. Kreme, ali i puderi ako ih koristite, trebali bi u zimskim mjesecima biti bogati hranjivim sastojcima koji će kožu zaštititi, osigurati joj dovoljno vlage, održati ju mekom, te u uvjetima vjetra, snijega i smoga djelovati umirujuće. Zimi koristite sredstva za čišćenje koja ne isušuju kožu te joj pružaju dodatnu njegu, poput mlijeka za čišćenje ili gelova za umivanje bez sapuna. Od tonika koristite samo bezalkoholne. Nemojte pretjerivati s pilingom. No, nemojte ga ni preskočiti jer će poboljšati prodiranje blagotvornih sastojaka krema i seruma u kožu. Poslije pilinga stavite neku hidratantnu masku da dodatno umiri kožu.

Ne zaboravite usnice

Suhe i ispucale usne  također su jedan od najčešćih problema u zimskom razdoblju. Obavezno koristite balzam za usne. Nemojte zaboraviti nanijeti mast ili balzam na usne prije spavanja. Možda vam u borbi s ispucalim usnama pomogne i koji od savjeta prirodne kozmetike; namažite usne medom, a dobri su i pripravci s pčelinjim voskom. Redovito nanosite zaštitu za usnice i više puta na dan i nikada ne izlazite iz kuće bez nje. Povremeno napravite lagani piling usnica, a zatim obilno namažite zaštitnim preparatom.

Nahranite kožu vitaminima  

Za zdravu i blistavu kožu vitamini su iznimno važni, ne samo kada ih nanosimo u kremama nego i kada ih u organizam unosimo kroz namirnice,  jer iznutra hrane kožu i štite ju od negativnih vanjskih čimbenika. Zato hrana mora biti bogata mineralima, vitaminima i esencijalnim tvarima koje osiguravaju nesmetano odvijanje metaboličkih procesa i podižu imunitet cijelog organizma, pa tako i same kože. Kožu, dakle, treba nahraniti i vitaminizirati. Ishranu treba obogatiti vitaminima B skupine, te posebice vitaminima A, C, i E.

Vitamin C najbolje je konzumirati kroz svježe voće i povrće. On ima važnu ulogu u jačanju imuniteta, koži osigurava svjež izgled, poboljšava elasticitet i tonus krvnih žila, te sprječava njihovo oštećenje kod izlaganja velikim temperaturnim promjenama. Vitamina E ima u orašastim plodovima, a njegova je važnost u tome što umanjuje štetno djelovanje vanjskih čimbenika. Da bi te supstancije što bolje prodrle do dermisa, prethodno valja napraviti dobar peeling, mehanički je očistiti, a zatim potaknuti mikrocirkulaciju pomoću ručne masaže i različitih elektroterapijskih i vakuum metoda. One će očvrsnuti kožu, poboljšati joj elasticitet i tonus, te omogućiti dubinsku opskrbu stanica hranjivim supstancijama i kisikom.

Noćna njega

Prije odlaska na spavanje na lice nanesite hranjivu kremu bogate teksture. Ona koži daje snagu, podržava je u fazi regeneracije tijekom noći i osigurava buđenje s ravnomjernim i blistavim tenom. Ako vas koža zateže obavezno si priuštite masku za suhu kožu jednom tjedno. Tako ćete nadoknaditi izgubljenu vlagu.

Izvor: (M.G.)
This entry was posted on Tuesday, January 22nd, 2013 at 3:21 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.